Cenové podmínky   Technické podmínky   Terminologie     Klasifikace     Kontakty

TP 800-1 Zemní práce

14 - Ražení a hloubení tunelářské

Protlačení trub v hornině tř. 1 až 4

Protlačováním trub se rozumí protlačení trub v hornině 1 až 4 s výjimkou tekoucích písků a hornin kašovité konzistence v hloubce do 6 m délky do 35 m do vnějšího průměru 500 mm, bez ohledu na jejich druh. Obsahem standardu je spojování protlačovaných trub, protlačení, které je nutno opakovat v případech, že se v zemině vyskytnou překážky, pro které je nutno protlačení uskutečnit v jiném místě, zřízení a odstranění podlahy a podpěrné konstrukce pro protlačovací zařízení, úprava čela potrubí pro protlačení, případné vodorovné přemístění výkopku z protlačovaného potrubí a svislé přemístění výkopku z montážní jámy na přilehlé území a případné přehození napovrch. Popis standardu musí vymezit vnější průměr protlačovaných trub

Řízené protlačení a vtažení plastových trub v hornině tř. 1 až 4

Jedná se o bezvýkopovou technologii horizontálně řízeného vrtání a vtažení potrubí na principu rozplavování a rozrušování zeminy pomocí vysokotlaké směsi vody a bentonitu. Obsahem standardu je provedení pilotního vrtu, potřebné rozšíření vrtu, vtažení potrubí, svařování vtahovaného potrubí.

Ražení štol ruční

Ražením štol ručním se rozumí ražení štol v hornině I. a II. stupně ražnosti suché, mokré a silně zavodněné a v lité skále s použitím nebo bez použití trhavin. Obsahem standardu je ražení trvalého a dočasného nadměrného výrubu s odstřelem nebo bez odstřelu, ražení a čištění odvodňovacího kanálku o průřezu do 0,25 m2, nutná zajišťovací výstroj, naložení rubaniny v hoř strojně nebo ručně, montáž a demontáž vystrojení štol.V ražení štol ruční v horninách II. stupně dočesná nosná konstrukce provizorního zajištění. Popis standardu musí vymezit délku a způsob ražení štol (s nebo bez odstřelu), stupeň ražnosti zeminy, míru zavodnění horniny a průřez TV (teoretického výrubu).

Ražení štol štíty

Ražením štol štíty se rozumí ražení štol štíty nemechanizovanými a mechanizovanými v hornině I. a II. stupně ražnosti suché, mokré a silně zavodněné a v lité skále. Obsahem standardu je pro:

Ražení štol s ostěním ze železobetonových trub zatlačovací soupravou a ražení štol se zatlačováním ostění z ocelových trub
Ražením štol s ostěním ze železobetonových trub zatlačovací soupravou a ražením štol se zatlačováním ostění z ocelových trub se rozumí ražení štol s ostěním ze železobetonových trub zatlačovací soupravou a ražení štol se zatlačováním ostění z ocelových trub v hornině I. a II. stupně ražnosti suché, mokré a silně zavodněné a v lité skále. Obsahem standardu je protlačování – spojování protlačovaných trub – zřízení konstrukce pro protlačovací zařízení – demontáž konstrukce pro protlačovací zařízení – zřízení a odstranění podlahy a podpěrné konstrukce pro protlačovací zařízení – přemístění, spuštění a vytažení, montáž a demontáž zatlačovací soupravy, úprava čela potrubí pro protlačení – příprava a donos nářadí – promazání sbíjecích kladiv – sbíjení horniny včetně druhotného rozpojení až do projektovaného průřezu štoly – naložení rubaniny na dopravní prostředek – odvoz rubaniny ke startovací jámě – svislé přemístění rubaniny na povrch – úklid nářadí a pracoviště. Popis standardu musí vymezit délku a způsob ražení štol, stupeň ražnosti zeminy, míru zavodnění horniny a průřez TV (teoretického výrubu).

Ražení šachet

Ražením šachet se rozumí ražení šachet svislých hloubky do 15 m s vytěžením rubaniny na povrch, s naložením na dopravní prostředek nebo přemístěním do 5 m všech tvarů a průřezů šachet. Obsahem standardu je obsluha a potřebná manipulace se strojním zařízením (vrtací souprava, rýpadlo, universální nosič na kolovém podvozku, věž těžní, věž vrtná) – napojení a obsluha vodních čerpadel vodovodního a vzduchového potrubí - odchod do úkrytu a zpět na pracoviště – postavení hlídek při nabíjení a odstřelu nabíjení a ucpání vrtů – výstražný signál – odstřel a odvětrání pracoviště – přípravné práce pro sbíjení – dolamování výrubu sbíječkou – přípravná práce k nakládání rubaniny – rozpojování velkých kusů hornin kropení rubaniny vodou – nakládání rubaniny – přemístění rubaniny na povrch. Popis standardu musí vymezit stupeň ražnosti zeminy, míru zavodnění horniny a průřez TV (teoretického výrubu).

Ražení tunelů metodou s erektorem a bez erektoru (ručně)

Ražením tunelu se rozumí ražení podzemního objektu, jehož výrubní průřez je roven nebo přesahuje 16 m2. Obsahem standardu je příprava k vyvrtání – svislé přemístění nemechanizovaného štítu včetně erektoru a injektážní plošiny do nebo z podzemního prostoru a vodorovné přemístění k těžební věži nebo od ní (případně svislé přemístění do otevřené jámy a vodorovné přemístění k nebo od jeřábu) – montážní úprava erektoru při přechodu na jiný druh ostění nebo jiný profil – zavrtání a vrtání čela tunelu – zavrtání a vrtání přistřelků – vyčištění vrtu a zajištění proti znečištění – výměna korunek a vrtacích tyčí – měřičské práce při čelbě – úklid pracoviště po ukončení vrtání – obsluha a potřebná manipulace se strojním zařízením (erektorem, plošinami, důlními nakladači a nemechanizovaným štítem) – napojení a obsluha vodních čerpadel vodovodního a vzduchového potrubí – současné pozorování stropu a stěn v tunelu

Ražení tunelů – provádění trhacích prací

Odchod do úkrytu a zpět na pracoviště – postavení hlídek při nabíjení a odstřelu nabíjení a ucpání vrtů – výstražný signál – odstřel a odvětrání pracoviště – demontáž výstroje směrové šachty.

Ražení tunelů – odtěžení horniny

Přípravné práce pro sbíjení – obtrhání stropu a boků tunelu a dolamování výrubu sbíječkou – přípravná práce k nakládání rubaniny – rozpojování velkých kusů hornin kropení rubaniny vodou – nakládání rubaniny do vozíků důlní dráhy – odvoz od čelby včetně výměny vozů – přibírka spodní části dna a boků tunelu sbíječkou pro osazení panelů (tybinků)včetně očištění boků – položení kolejových nástavců a prodlužování kolejové dráhy- potřebná montáž a demontáž vzduchového a vodovodního potrubí – nezbytné čekání při těžbě ze směrové štoly.

Štítování tunelů

Štítováním tunelů se rozumí ražení tunelů nemechanizovanými a štíty v hornině I. a II. stupně ražnosti suché, mokré a silně zavodněné a v lité skále. Obsahem standardu je příprava k vyvrtání – svislé přemístění nemechanizovaného štítu včetně erektoru a injektážní plošiny do nebo z podzemního prostoru a vodorovné přemístění k těžební věži nebo od ní (případně svislé přemístění do otevřené jámy a vodorovné přemístění k nebo od jeřábu) – montážní úprava erektoru při přechodu na jiný druh ostění nebo jiný profil – zavrtání a vrtání čela tunelu – zavrtání a vrtání přistřelků – vyčištění vrtu a zajištění proti znečištění – výměna korunek a vrtacích tyčí – měřičské práce při čelbě – úklid pracoviště po ukončení vrtání – obsluha a potřebná manipulace se strojním zařízením (erektorem, plošinami, důlními nakladači a nemechanizovaným štítem) – napojení a obsluha vodních čerpadel vodovodního a vzduchového potrubí – současné pozorování stropu a stěn v tunelu

Ražení tunelů členěným porubem

Ražení tunelů členěným porubem se rozumí výlom podzemního díla jakéhokoliv tvaru a průřezu s erektorem nebo bez erektoru (ručně), v trati vodorovné nebo ve sklonu do 5 % pomocí trhavin nebo se zákazem použití trhavin v hornině I. , II, stupně ražnosti a v lité skále. Obsahem standardu je vrtání a příprava odstřelu, přerušení práce při odstřelu, práce po odstřelu a bez použití trhavin, naložení rubaniny v hoře ručně nebo strojně, montáž, demontáž a přemístění erektoru včetně injektážní plošiny, montáž a demontáž vystrojení tunelu a čištění odvodňovacích kanálků.

2. PŘÍLOHY

Změny objemů hornin vlivem nakypření:

Součinitel pro propočet objemu
Třída ražnosti                             ze stavu rostlého na nakypřený         ze stavu nakypřeného narostlý
litá skála a I. stupěň ražnosti                            1,47                                                0,68
II. stupeň ražnosti                                            1,37                                                0,73

Součinitel zvětšení teoretického výrubu pro manipulaci s rubaninou v hoře a na povrchu
(na vypočtený rostlý stav)

Ražení s použitím trhavin

stupeň                do 4 m2     přes 4         přes 6        přes 8          přes 11
ražnosti                                do 6 m2     do 8 m2     do 11 m2     do 16 m2
______________________________________________________________
litá skála                  1,24             1,23             1,17         1,14             1,12
I.stupeň ražnosti      1,40             1,32             1,28         1,23             1,20
II. stupeň ražnosti    1,50             1,43             1,37         1,32             1,27

Ražení bez použití trhavin

stupeň ražnosti          do 4 m2     do 8m2     do 16 m2
_________________________________________________
I.stupeň ražnosti          1,40           1,32         1,25
II. stupeň ražnosti        1,50           1,41         1,28

Ražení nemechanizovaným štítem

                                                          vnější průměr štítu
stupeň ražnosti             přes 1800            přes 2300         přes 2800         přes 3300
                                      do 2300 mm        do 2800 mm     do 3300 mm     do 3800 mm
_____________________________________________________________________
I. stupeň ražnosti                 1,21                     1,17                 1,13                  1,11
II. stupeň ražnosti                1,10                     1,09                 1,07                  1,06

Ražení mechanizovaným štítem

Stupeň ražnosti průměr hlavy stroje přes 2300 do 4100 mm pro všechny druhy ražnosti 1,03.

Ražení mechanizovaným zařízením s frézou

stupeň ražnosti             přes 6 m2 do 16 m2
_____________________________________
I. stupeň ražnosti                     1,18 
II.stupeň ražnosti                     1,24

Ražení šachet

stupeň ražnosti          do 10 m2             přes 10 m2 do 40 m2
________________________________________________
litá skála                          1,13                         1,06
I. stupeň ražnosti             1,20                         1,09
II. stupeň ražnosti            1,28                         1,13

TŘÍDĚNÍ HORNIN PODLE TŘÍD TĚŽITELNOSTI

Horniny se třídí do 7 tříd podle obtížnosti jejich rozpojování a odebírání. Tyto třídy se podle dohody nazývají "třídy těžitelnosti".

1. třída

Horniny

2. třída

Horniny

3. třída

Horniny

4. třída

Horniny

5. třída

Horniny

6.třída

Horniny

7. třída

Horniny skalní zdravé, masivní nebo s odlučností polyedrickou, kulovitou, sloupcovou apod. s jednotlivými zaklíněnými hranami, s plochami dělitelnosti sevřenými ve vzdálenosti větší než 250 mm. Patří sem např. křemence, křemité žuly, křemité ruly, diority, diabasy, čediče se silně sloupcovitou odlučností, spility, buližníky, rohovce, gabra, andezity, amfibolity, granulity, granodiority, slepence s křemitým tmelem, rohovcové vápence, žilní křemeny, znělce.

Poznámka:

Třídy dělitelnosti se dají charakterizovat způsoby, jejichž prostřednictvím je možné příslušné horniny rozpojovat.

Osamělé kameny s objemem do 0,1 m3 jednotlivě se považují za součást té horniny, ve které jsou uložené. Jde o kameny, které se ve výkopišti vyskytují nejvýše po dvou na jednom místě a vcelku představují nejvýše 1% objemu daného výkopu.
Kameny a piloty se zatřiďují podle vrstev, v jakém jsou zachované a podle objemu jednotlivých kusů.
Kameny o objemu přes 0,1 m3 jednotlivě se zatřiďují do 5., 6. nebo 7. třídy podle charakteristik, platných pro tyto třídy.

TŘÍDĚNÍ HORNIN PODLE RAŽNOSTI

Ražností horniny se rozumí odborně tunelářsky hodnocený souhrn vlastností hornin daných přírodou, které jsou rozhodující pro míru obtížnosti prací při těžení, pro dočasné a trvalé vystrojení výrubů pro stanovení technicky správné a hospodářsky účelné tunelovací metody při zachování maximální bezpečnosti pracujících i konečného díla.

I. stupeň ražnosti

Ražnost I. stupně mají horniny celkem pevné a soudržné, avšak vrstevnaté, rozpukané a lasovité u nichž je nestejná tvrdost jednotlivých vrstev; horniny jsou netlačivé nebo slabě tlačivé, u nichž lze předpokládat ražení bez výstroje anebo jen se zajišťovací výstrojí, ražení porubem a jako ostění užít obkladných až středně tlakových typů obezdívky. Těžení je obtížné a při vrtání zdlouhavý postup. Jsou to povětšině horniny třetí a lehčí skaliny čtvrté těžné třídy. Je-li hornina silně vodnatá, může toto ztížení způsobit přeřazení do II. stupně ražnosti.

II. stupeň ražnosti

Ražnost II. stupně mají horniny málo soudržné, tlačivé, vyžadující současně s výrubem vestavění dočasného vystrojení a ostění tlakových typů. Zpravidla lze užít jen ražby pilířové, tj. nemůže být otevřen další pás, pokud není v předešlém dokončeno ostění. Rozpojování horniny méně obtížné – většinou jen sbíjecími kladivy. Je-li hornina silně vodnatá, může být posuzována jako hornina III. stupně ražnosti.

III. stupeň ražnosti

Ražnost III. stupně mají horniny nesoudržné a zavodněné až rozbředlé, silně tlačivé, které vyžadují ve štole hnané pažení, v plných výlomech nejsilnější vystrojení a zpravidla zvláštní tunelovací způsoby; pro ostění se užívá nejsilnějších tlakových typů. Vyžaduje se velmi opatrný a odborný pracovní postup

Litá skála

Horniny 4. těžební třídy, velmi nesnadno těžitelné, u nichž je postup vrtání minimální a nadměrná spotřeba trhavin pro rozpojení hornin. Pro výlom není potřeba dočasného vystrojení (jen ochranné opatření proti náhodně uvolněným částem horniny ve stropě) a výruby mohou být ponechány bez ostění (skalní průřezy) anebo jen s obkladní obezdívkou minimální tloušťky (postřiky). Těžitelnost je velmi nesnadná, postup vrtání velmi pomalý s nadměrným tvořením prachu. Stupeň ražnosti hornin se posuzuje podle celkových vlastností horniny a zvlášť podle její těžitelnosti a možnosti vzniku a zvětšování tlaků, nikoliv podle petrografického označení horniny.

Třídění hornin podle míry zavodnění

© RTS, a. s. | Lazaretní | 615 00